Brintlastbiler skal understøtte Toyotas logistik i Europa

12 september 2023

Den internationale industri- og produktionsvirksomhed, VDL Groep, har netop introduceret sin første brintdrevne lastbil, der benytter brændselsceller fra Toyota. Brintlastbilen skal i første omgang bruges til at teste og evaluere, hvordan teknologien kan forbedres yderligere til flere fremtidige køretøjer. Samtidig gør VDL Groep klar til at levere yderligere fire brintlastbiler, der skal understøtte Toyotas logistik i Europa.

Toyotas europæiske hovedkontor, Toyota Motor Europe, og den internationale industri- og produktionsvirksomhed, VDL Groep, indgik for godt et år siden samarbejde om udviklingen af en brintlastbil. Nu er de to koncerner klar til at introducere deres første brintlastbil. Ved at integrere Toyotas brintteknologi i VDL Groeps lastbiler sigter den japanske mobilitetskoncern efter at fjerne CO2-udledningen helt fra sin logistik i Europa.

Den første brintlastbil skal bruges som kørende testplatform på almindelig vej, og undervejs vil teknologiens ydeevne og pålidelighed blive evalueret. Som en del af samarbejdet har VDL Groep yderligere fire brintlastbiler i støbeskeen. Det er planen, at de skal køre for Toyotas logistikpartnere, VOS Transport Group, CEVA, Groupe Cat og Yusen.

Brintlastbilerne skal over en femårig periode integreres i transportvirksomheders daglige ruter mellem Antwerpen i Belgien, Lille i Frankrig, Köln i Tyskland og Amsterdam og Rotterdam i Holland. Der ligger mindst én brinttankstation på hver af de fire ruter samt back up løsninger, såfremt det skulle blive nødvendigt.

Samarbejdet mellem alle parter forventes at øge forståelsen for, hvordan brintlastbiler kan integreres på de europæiske veje og derved bidrage til Europas energiomstilling. Den femårige forsøgsperiode forventes at accelerere udviklingen af en bæredygtig brintinfrastruktur i hele Europa i overensstemmelse med EU's krav for infrastruktur for alternative drivmidler - også kaldet AFIR.

Projektet med brintlastbiler supplerer Toyotas initiativer for at eliminere CO2 fra sin logistik og understøtter samtidig mobilitetsgigantens langsigtede mål om blive fuldstændig CO2-neutral i Europa inden 2040.

Udover elektrificeringen af personbiler ser Toyota stor værdi i at samarbejde med flere partnere for at fremskynde omstillingen til en bæredygtig fremtid. Toyota samarbejder derfor med virksomheder fra alle mobilitetssektorer med forskellige kompetencer for at teste og levere effektive løsninger.

Toyotas hovedfokus er reduktion CO2 og mener, at det sker både hurtigst og mest optimalt gennem et samspil af flere teknologier. Derfor udvikler og markedsfører koncernen flere forskellige teknologier som hybrid, plug-in hybrid, el og brint.