Toyota vinder verdensmesterskabet i rally

30 oktober 2023

Den finske Toyota-rallykører, Kalle Rovanperä, og hans co-driver, Jonne Halttunen, har for andet år i træk vundet verdensmesterskabet for kørere i WRC-serien. Det skete, da de sikrede sig andenpladsen i weekendens centraleuropæiske rally. Dermed kan ingen andre kørere nå det finske makkerpar fra Toyotas motorsportsteam, GAZOO Racing, med kun et løb tilbage i sæsonen.

Efter af være blevet kåret som den yngste verdensmester i rally nogensinde i 2022 i sin GR YARIS Rally1 HYBRID har den nu 23-årige finske Toyota-rallykører, Kalle Rovanperä, for andet år i træk sikret sig verdensmesterskabet i WRC-rallyserien. Det er sjette gang, at samme rallykører vinder VM-titlen to år i træk.

Inden sæsonens næstsidste løb havde Toyotas rallyteam, TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT), allerede vundet verdensmesterskabet for konstruktører for tredje gang i træk. Der var derfor kun et spørgsmål, om det skulle være Toyotas forsvarende verdensmester, Kalle Rovanperä, eller den britiske Toyota-teamkammerat, Elfyn Evans, der løftede kørernes VM-trofæ, da ingen andre af konkurrenterne kunne nå det.

Med en andenplads i det centraleuropæiske løb med start og mål i Tjekkiet efterlod Kalle Rovanperä ingen tvivl om, at han sammen med co-driver Jonne Halttunen endnu engang er verdens bedste rallykører. Det gav nemlig 18 point til den samlede stilling, hvor makkerparret nu har samlet 235 point og øgede forspringet til Elfyn Evans, der nu ligger 44 point efter. I sidste løb er der maksimalt 30 point at hente, og derved kan ingen vippe den finske kører af podiets øverste trin.

Rovanperä startede weekendens rally stærkt og vandt fire af de seks første tidskørsler på krævende våde tjekkiske asfaltveje. Det gav en føring på 36 sekunder. Forholdene var stadig udfordrende, da tidskørslerne fortsatte lørdag i Østrig, hvilket betød, at Evans oversatsede i jagten på at tage tid på teamkollega og kørte af vejen ude af stand til at fortsætte før dagen efter.

Rovanperä skulle derfor blot klare sig sikkert igennem resten af weekendens tidskørsler for at sikre sig VM-titlen. Det bar den finske kørers kørsel derfor også tydeligt præg af. Men trods den forsigtige kørestil lykkedes det alligevel at komme i mål samlet som nummer to og derved at sikre sig sin syvende podieplacering i sæsonens 12. løb. Faktisk er den nykårede finske rallyverdensmester sluttet i top-4 i hele 11 ud af sæsonens 12 løb - heraf har han vundet tre af løbene.

"Det føles rigtig godt lige nu. Jeg er virkelig lettet, for der ligger altid en stor byrde på dine skuldre, når du som forsvarende mester kæmper om en titel. Jeg synes, det har været hårdere i år og en større udfordring end sidste år. Konkurrencen var hårdere, men vi gjorde det rigtig godt. Jeg er virkelig stolt af vores sæson, og jeg tror, jeg kommer til at nyde den her VM-titel mere end den første," siger Kalle Rovenperä.

Der er nu kun et løb tilbage i sæsonen - det japanske rally, der løber af stablen 16.- 19. november.